Minőségi éhezés: szemetet eszik a lakosság.......
2015. február 03. írta: Berta Csapat

Minőségi éhezés: szemetet eszik a lakosság.......

Olvastam:

Agromonitor
2011. december 11., 08:04
A tápanyaghiány azt jelenti, hogy a bevitt táplálék mennyisége elegendő ugyan, de a hasznosanyag-tartalma minimális. Ezt a szakemberek minőségi éhezésnek nevezik, és ez mindannyiunkat érinthet. Szabó Roland táplálkozástudományi szakértő szerint, ha valaki már délután négy órakor fáradt, vagy csak tíz-húsz percig tud folyamatosan koncentrálni, majd utána kávéznia kell, kezdje el koncentrált táplálékokkal kiegészíteni az étkezéseit, és akkor rájöhet arra, milyen a szervezet normális teljesítőképessége.

20111210192535_szemetet_eszik_a_lakossag.png

 

 

 

 

 

 

A szakértő szerint érdemes elkerülni a nagyüzemi körülmények között előállított, főleg ismeretlen eredetű élelmiszerek fogyasztását. Ehelyett sokkal inkább a megbízható forrásból származó, kistermelők által termelt és feldolgozott alapanyagokat érdemes használni az ételek elkészítéséhez - írja az Agromonitor.

Márai Géza, a Szent István Egyetem környezetgazdálkodási intézetének tanára évtizedek óta vizsgálja, hogy a “mennyiségi” gazdálkodás és a környezetszennyezés hatására hogyan romlott talajaink minősége, és ennek következtében milyen káros hatások érték a növényeket, állatokat és rajtuk keresztül egészségünket. A magyar talajok legalább felében erős savasodási folyamat ment végbe. Ennek az oka többek között a savas eső, a nagyarányú műtrágyázás, illetve a kommunális szennyezésből, a mosóporokból származó foszfátterhelés.
A növények a jelenlegi gazdálkodás mellett már nem képesek elegendő ásványi anyagot és nyomelemet a talajból felvenni, és így a takarmányon keresztül az állatok sem. A tápláléklánc végén pedig ott az ember, aki hiába eszik sok zöldséget, gyümölcsöt, húst, lehet, hogy jóllakik, de minőségileg éhezik – állítja Szabó Roland

 Az 1960-as évektől napjainkig az élelmiszerekben drasztikusan megváltozott a mikroelemek és a vitaminok mennyisége. Az alábbi táblázatban bemutat néhányat az „eredmények” közül:
Ásványi anyag és mikroelem tartalom
  Csökkenés 1966 - 1990 Maradt 1990
Búza 50,00% 50,00%
Árpa 62,30% 37,70%
Kukorica 81,40% 18,60%
Répafélék 25,00%
75,00%
Vitamintartalom
  Csökkenés 1966 - 1990 Maradt 1990
Borsó 50,00% 50,00%
Tej 95,00% 5,00%
Káposzta 95,00% 5,00%
Sárgarépa 40,00% 60,00%
Forrás: A zöldség és a gyümölcs már nem a régi (2004.05.04. The Ecologist)
Egy 1985 – 96 között végzett külföldi tanulmány is a fentieket támasztja alá, és jelzi, hogy országhatárainkon túl sem jobb a helyzet:
Ásványok és vitaminok mg-ban 100 g élelmiszerben Vizsgált anyagok Eredmény 1985 Eredmény 1996 Különbség
Brokkoli
kalcium
folsav
magnézium
103
47
24
33
23
18
-68%
-52%
-25%
Bab
folsav
magnézium
B6 vitamin
39
26
140
34
22
55
-12%
-15%
-61%
Burgonya
kalcium
magnézium
14
27
4
18
-70%
-33%
Sárgarépa
kalcium
magnézium
37
21
31
9
-17%
-57%
Spenót
magnézium
C-vitamin
62
51
19
21
-68%
-58%
Alma
C-vitamin
kalcium
folsav
5
8
23
1
7
3
-80%
-12%
-84%
Banán
magnézium
B6 vitamin
kálium
31
330
420
27
22
327
-13%
-92%
-24%
Földieper
kalcium
C-vitamin
21
60
18
13
-14%
-67%
Forrás: 1985 Geigy Gyógyszerkonszern. 1996 élelmiszerlabor Karlsruhe/Sanatorium Oberthal
Súlyos következményei lehetnek az ásványi anyag, a nyomelem- és a vitaminhiánynak, így különösen fontos, hogyan válogatjuk meg az asztalunkra kerülő ételeket. A fenti vizsgálatok nagyüzemi növénytermesztés körülményei között folytak. Elsőként mindenkinek azt kell szem előtt tartania, hogy kerülje a nagyüzemi körülmények között előállított, főleg az ismeretlen eredetű élelmiszerek fogyasztását. Sokkal inkább a megbízható forrásból származó, kistermelők által termelt és feldolgozott alapanyagokat érdemes használni ételeink elkészítéséhez – állítja a szakértő.
Szabó Roland szerint ugyanakkor a helytelen gazdálkodás miatt a konyhakerti növényeink sincsenek sokkal jobb állapotban. Továbbra is problémát okoz a műtrágyázás, a növényvédő szerek túlzott felhasználása, a vetésforgó mellőzése, a szerves trágyázás elmaradása, a talaj meszezése, kalcium-visszapótlásának megszűnése és a növényi hulladékok eltávolítása az ökológiai körforgásból. Ráadásul a vidéken élők közül is nagyon sokan felhagytak a termeléssel, így a nagyüzeminél valamivel jobb minőségű ételalapanyag egyre kevesebb.
Megfelelő társadalmi összefogás esetén viszont ez visszafordítható folyamat lenne, de így is évtizedekben mérhető, hosszabb időt venne igénybe – hangsúlyozza Szabó Roland.
Hozzátette: addig is lépéseket kell tenni a különböző mértékű vitamin- és ásványianyag-hiányok megszüntetéséért, illetve megelőzéséért. Így nem marad más, mint a koncentrált tápanyagok, növényi kivonatok alkalmazása. Ma már egyre elfogadottabb dolog, hogy az emberek vitamin- és ásványi anyag tablettákat, kapszulákat fogyasztanak, de - az ételalapanyagok beszerzéséhez hasonlóan – e kiegészítők kiválasztásakor is különös figyelemmel kell eljárnunk. A legjobb, ha olyan forrást találunk, ahol valóban természetből származó, élő-anyag koncentrátumot kapunk. És bár az ilyen koncentrált kiegészítő tápanyagokkal nem tudunk semmilyen kárt okozni magunknak, mégis az ésszerűtlenségek elkerülése miatt érdemes szakember véleményét is kikérni – hívja fel a figyelmet a szakértő.


Forrás:  http://www.boraszportal.hu/borvilag/minosegi-ehezes-szemetet-eszik-a-lakossag-2424


Ezért használok én már sok-sok éve csak bio-minőségű vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, tisztított omega3 olajat és speciális, gyomorsav-tűrő probiotikumot.

A legjobbakat!

Olyan Cégtől, amely oda is figyel a minőségre. Amely rendelkezik olyan minősítésekkel, mint a Nemzetközi Aloe Tudományos Tanács elismerése, iszlám és kóser jóváhagyás, Nemzeti technológiai díjjal, elismeréssel, a Természetgyógyászok Szövetségének ajánlásával, és dopping-ellenőrzött.
Ja, és a németek Derma-testjével is!

Csak minőséget!
Mert ez jár nekünk!

kepkivagas_1.JPG

Szerkesztette: Berta Lászlóné

A bejegyzés trackback címe:

https://bertacsapat.blog.hu/api/trackback/id/tr287138371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása