Olvastam:
Agromonitor
2011. december 11., 08:04
A tápanyaghiány azt jelenti, hogy a bevitt táplálék mennyisége elegendő ugyan, de a hasznosanyag-tartalma minimális. Ezt a szakemberek minőségi éhezésnek nevezik, és ez mindannyiunkat érinthet. Szabó Roland táplálkozástudományi szakértő szerint, ha valaki már délután négy órakor fáradt, vagy csak tíz-húsz percig tud folyamatosan koncentrálni, majd utána kávéznia kell, kezdje el koncentrált táplálékokkal kiegészíteni az étkezéseit, és akkor rájöhet arra, milyen a szervezet normális teljesítőképessége.

A szakértő szerint érdemes elkerülni a nagyüzemi körülmények között előállított, főleg ismeretlen eredetű élelmiszerek fogyasztását. Ehelyett sokkal inkább a megbízható forrásból származó, kistermelők által termelt és feldolgozott alapanyagokat érdemes használni az ételek elkészítéséhez - írja az Agromonitor.
Márai Géza, a Szent István Egyetem környezetgazdálkodási intézetének tanára évtizedek óta vizsgálja, hogy a “mennyiségi” gazdálkodás és a környezetszennyezés hatására hogyan romlott talajaink minősége, és ennek következtében milyen káros hatások érték a növényeket, állatokat és rajtuk keresztül egészségünket. A magyar talajok legalább felében erős savasodási folyamat ment végbe. Ennek az oka többek között a savas eső, a nagyarányú műtrágyázás, illetve a kommunális szennyezésből, a mosóporokból származó foszfátterhelés.
A növények a jelenlegi gazdálkodás mellett már nem képesek elegendő ásványi anyagot és nyomelemet a talajból felvenni, és így a takarmányon keresztül az állatok sem. A tápláléklánc végén pedig ott az ember, aki hiába eszik sok zöldséget, gyümölcsöt, húst, lehet, hogy jóllakik, de minőségileg éhezik – állítja Szabó Roland
Az 1960-as évektől napjainkig az élelmiszerekben drasztikusan megváltozott a mikroelemek és a vitaminok mennyisége. Az alábbi táblázatban bemutat néhányat az „eredmények” közül:
Ásványi anyag és mikroelem tartalom
|
Csökkenés 1966 - 1990 |
Maradt 1990 |
Búza |
50,00% |
50,00% |
Árpa |
62,30% |
37,70% |
Kukorica |
81,40% |
18,60% |
Répafélék |
25,00% |
75,00%
|
Vitamintartalom
|
Csökkenés 1966 - 1990 |
Maradt 1990 |
Borsó |
50,00% |
50,00% |
Tej |
95,00% |
5,00% |
Káposzta |
95,00% |
5,00% |
Sárgarépa |
40,00% |
60,00% |
Forrás: A zöldség és a gyümölcs már nem a régi (2004.05.04. The Ecologist)
Egy 1985 – 96 között végzett külföldi tanulmány is a fentieket támasztja alá, és jelzi, hogy országhatárainkon túl sem jobb a helyzet:
Ásványok és vitaminok mg-ban 100 g élelmiszerben |
Vizsgált anyagok |
Eredmény 1985 |
Eredmény 1996 |
Különbség |
Brokkoli |
kalcium
folsav
magnézium
|
103
47
24
|
33
23
18
|
-68%
-52%
-25%
|
Bab |
folsav
magnézium
B6 vitamin
|
39
26
140
|
34
22
55
|
-12%
-15%
-61%
|
Burgonya |
kalcium
magnézium
|
14
27
|
4
18
|
-70%
-33%
|
Sárgarépa |
kalcium
magnézium
|
37
21
|
31
9
|
-17%
-57%
|
Spenót |
magnézium
C-vitamin
|
62
51
|
19
21
|
-68%
-58%
|
Alma |
C-vitamin
kalcium
folsav
|
5
8
23
|
1
7
3
|
-80%
-12%
-84%
|
Banán |
magnézium
B6 vitamin
kálium
|
31
330
420
|
27
22
327
|
-13%
-92%
-24%
|
Földieper |
kalcium
C-vitamin
|
21
60
|
18
13
|
-14%
-67%
|
Forrás: 1985 Geigy Gyógyszerkonszern. 1996 élelmiszerlabor Karlsruhe/Sanatorium Oberthal
Súlyos következményei lehetnek az ásványi anyag, a nyomelem- és a vitaminhiánynak, így különösen fontos, hogyan válogatjuk meg az asztalunkra kerülő ételeket. A fenti vizsgálatok nagyüzemi növénytermesztés körülményei között folytak. Elsőként mindenkinek azt kell szem előtt tartania, hogy kerülje a nagyüzemi körülmények között előállított, főleg az ismeretlen eredetű élelmiszerek fogyasztását. Sokkal inkább a megbízható forrásból származó, kistermelők által termelt és feldolgozott alapanyagokat érdemes használni ételeink elkészítéséhez – állítja a szakértő.
Szabó Roland szerint ugyanakkor a helytelen gazdálkodás miatt a konyhakerti növényeink sincsenek sokkal jobb állapotban. Továbbra is problémát okoz a műtrágyázás, a növényvédő szerek túlzott felhasználása, a vetésforgó mellőzése, a szerves trágyázás elmaradása, a talaj meszezése, kalcium-visszapótlásának megszűnése és a növényi hulladékok eltávolítása az ökológiai körforgásból. Ráadásul a vidéken élők közül is nagyon sokan felhagytak a termeléssel, így a nagyüzeminél valamivel jobb minőségű ételalapanyag egyre kevesebb.
Megfelelő társadalmi összefogás esetén viszont ez visszafordítható folyamat lenne, de így is évtizedekben mérhető, hosszabb időt venne igénybe – hangsúlyozza Szabó Roland.
Hozzátette: addig is lépéseket kell tenni a különböző mértékű vitamin- és ásványianyag-hiányok megszüntetéséért, illetve megelőzéséért. Így nem marad más, mint a koncentrált tápanyagok, növényi kivonatok alkalmazása. Ma már egyre elfogadottabb dolog, hogy az emberek vitamin- és ásványi anyag tablettákat, kapszulákat fogyasztanak, de - az ételalapanyagok beszerzéséhez hasonlóan – e kiegészítők kiválasztásakor is különös figyelemmel kell eljárnunk. A legjobb, ha olyan forrást találunk, ahol valóban természetből származó, élő-anyag koncentrátumot kapunk. És bár az ilyen koncentrált kiegészítő tápanyagokkal nem tudunk semmilyen kárt okozni magunknak, mégis az ésszerűtlenségek elkerülése miatt érdemes szakember véleményét is kikérni – hívja fel a figyelmet a szakértő.
Forrás: http://www.boraszportal.hu/borvilag/minosegi-ehezes-szemetet-eszik-a-lakossag-2424
Ezért használok én már sok-sok éve csak bio-minőségű vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, tisztított omega3 olajat és speciális, gyomorsav-tűrő probiotikumot.
A legjobbakat!
Olyan Cégtől, amely oda is figyel a minőségre. Amely rendelkezik olyan minősítésekkel, mint a Nemzetközi Aloe Tudományos Tanács elismerése, iszlám és kóser jóváhagyás, Nemzeti technológiai díjjal, elismeréssel, a Természetgyógyászok Szövetségének ajánlásával, és dopping-ellenőrzött. Ja, és a németek Derma-testjével is!
Csak minőséget!
Mert ez jár nekünk!

Szerkesztette: Berta Lászlóné