Omega-3 gyerekeknek: muszáj pótolni!
2013. október 03. írta: Berta Csapat

Omega-3 gyerekeknek: muszáj pótolni!

A szorongás és a hiperaktivitás is megelőzhető?

A Pittsburgh-i Egyetem szakértői szerint az omega-3 zsírsavakban szegény étrend egyre súlyosbodó negatív hatást gyakorol a generációkra, különösen a kamaszokra.

A Biological Psychiatry szakfolyóiratban publikált tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy patkánykísérletükben a második generáció omega-3 zsírsavhiánya a szorongás és a stressz megnövekedett szintjét okozza a kamaszokban, és negatív hatást gyakorol a tinédzserek memóriájára és gondolkodására.

"Mindig feltételeztük, hogy ebben a korban a stressz az egyik fő környezeti tényező, amely hozzájárul e rendellenességek kialakulásához a kockázatnak kitett személyekben, a mostani kutatás azonban kimutatta, hogy a táplálkozás is jelentős szerepet játszik" - számolt be Bita Moghaddam, a tanulmány vezető szerzője. "Kiderült, hogy ez az étrendi hiányosság rontja a kamaszok viselkedési egészségét, nemcsak azért, mert a saját étrendjük hiányos, hanem azért is, mert a szüleik étrendje is az volt. Ez azért különösen fontos, mert a kamaszkor rendkívül sérülékeny kor a pszichiátriai rendellenességek, például a skizofrénia és a függőségek kialakulása szempontjából. A vad halakban, a tojásban és a fűvel táplált tenyészállatokban található omega-3 zsírsavakban szegény étrend egyre erősödő negatív hatást gyakorolhat az egymás követő generációkra, különösen kamaszkorban."

ArticSea.jpg

Az egyetem kutatói kísérletükben egy sor viselkedési feladatot adtak az alanyoknak, amelyekkel a tanulást, a memóriát, a döntéshozást, a szorongást és a hiperaktivitást vizsgálták felnőttekben és kamaszokban. Bár az alanyok látszólag jó általános fizikai egészségnek örvendtek, a kamaszokban olyan viselkedési rendellenességeket tapasztaltak, amelyek kifejezettebben jelentkeztek az omega-3 zsírsavak hiányában szenvedő második generációs alanyokban. Ezek a kamaszok általánosságban nagyobb fokú szorongást és hiperaktivitást mutattak, lassabban tanultak, és gyengébb problémamegoldó-képességgel rendelkeztek.

Moghaddam szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy az étrend nem csupán rövid, hanem hosszú távon is jelentős mértékben befolyásolhatja utódaink egészségét.

Forrás: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/omega_zsirsavak/cikkek/omega-3_gyerekeknek_muszaj_potolni/20130912153905?utm_source=adbox&utm_medium=affiliate&utm_campaign=HPrss_bnclick&a_aid=bnclick&a_bid=7804dbc9

Kiegészítés:

Mi és mennyi van az élelmiszereinkben?

a táblázat_1.jpg

Ha teheted, akkor tengeri halból, tisztított Omega 3-at vegyél. Az sem "baj", ha olivával és tintahal olajjal van megspékelve. :)

Artic Sea_új2.jpg

Jó olvasást kívánok!

Marika
bertalaszlone@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://bertacsapat.blog.hu/api/trackback/id/5549607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása