Egy másik cikk a cukorról, egy általam nagyra tartott szakember, Szendi Gábor oldaláról:
A stevia és a xylit pozitív hatásai.
Fordította: Váradi Judit
Forrás: Jafelice, R.: Sweet as sugar. Health benefits of Stevia and Xylitol. LEF Magazine, 2014 febr. 95-99.
Sokakat összezavarhattak azok a minden alapot nélkülöző, a xylit és a stevia egészségességét megkérdőjelező állítások, melyekre méltó válasz most a nagy tekintélyű Life Extension Foundation tudományos magazinjában megjelent elemző cikk.
1991-ben Amerikában az FDA - Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet - betiltotta a stevia importálását az USA-ban arra hivatkozva, hogy nem veszélytelen a fogyasztása, jóllehet ezt nem vásárlói panasz, vagy bármiféle ártalmas hatásról szóló bejelentés alapján tette.
A dél-amerikai stevia növény kivonata, a steviol glycoside, a cukornál akár 300-szor édesebb, kis utóíze van, zéró kalóriát jelent és nincs hatással a vércukorszintre. Amikor az FDA betiltotta, a stevia híveinek nem sikerült elérniük, hogy a stevia a kávéhoz, a teához, a cukorhoz hasonló "biztonságos" minősítést kapjon. Az FDA nemcsak egy veszélytelen és természetes édesítőszert tiltott be, hanem olyat, ami kifejezetten jótékony hatással bír az egészségre, mivel szabályozza a vércukorszintet és a vérnyomást.
1995-ben az FDA élelmiszerkiegészítőként már veszélytelen kategóriába sorolta a steviát, édesítőszerként azonban ártalmasnak, ami csak tovább fokozta a vitát és a zavart.
2008-ban, a tudományos bizonyítékok szigorú áttekintése után, végül biztonságosnak nyilvánította. Az Európai Unió 2011-ben ismerte el a stevia édesítőszer veszélytelenségét. Ma már több száz ételt és italt édesítenek steviával világszerte. A Coca Cola és a Pepsi Cola a rebaudioside A kivonatot használják, ami a legédesebb stevia kivonat és 0 kalóriás.
Jótékony hatásai
A gyógyászatban is felhasználható, hasmenéses, tumoros, gyulladásos betegségek gyógyításában, magas vérnyomás, magas vércukorszint és inzulinrezisztencia esetében erősen javallott használata.
A stevia hatása magas vércukor- és inzulinszint esetében
A stevia levél kivonatát, mint gyógyfüvet évszázadok óta használták Dél Amerikában a cukorbetegség gyógyításában. Ma már tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy a stevia szabályozza a vércukor- és az inzulinszintet. Az étkezés utáni vércukor- és inzulinszint túlzott megemelkedését rendkívül fontos annak érdekében elkerülni, hogy csökkentsük a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és más, idős korral összefüggő betegségek kockázatát. Egy, 2-es típusú cukorbetegek körében végzett vizsgálatban, egy stevia-kivonat, a steviosid, átlagosan 18 %-kal csökkentette az étkezés utáni vércukorszintet.
A cukorral összehasonlítva, az étkezés előtti stevia fogyasztás sokkal alacsonyabb vércukor- és inzulinszint- emelkedést okoz az étkezés után. Az aszpartammal összehasonlítva is alacsonyabb volt ez a szint. Az aszpartammal való összehasonlítás még elgondolkodtatóbb volt, mivel a vércukorszint csökkenés nem a kalória különbségnek tudható be, mint a cukor esetében. A vizsgálat résztvevői a stevia fogyasztás után kevesebb kalóriával is jóllakottnak érezték magukat és később sem érezték szükségét, hogy többet egyenek. Ez azt jelzi, hogy vércukor- és inzulinszintjük stabil volt.
A krónikusan magas vércukor- és inzulinszint végső oka sok esetben az inzulinrezisztencia. Egy állatkísérletben patkányoknál, akiknél négy héten át fruktózban gazdag táplálékkal etetve őket, inzulinrezisztenciát idéztek elő, a stevia kivonat a patkányoknak dózisfüggő mértékben csökkentette a vércukorszintet, késleltetve az inzulinrezisztencia kialakulását.
A stevisid mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség állatkísérletes modelljében bizonyíthatóan csökkentette a magas vércukorszintet és kevesebb inzulinra volt szükség. Ez a kutatás világosan mutatja, hogy a stevia képes fokozni a sejtek inzulinérzékenységét, és visszafordítani az inzulinrezisztencia kialakulását.
Érdekes, hogy patkányok inzulinfüggő, 1-es típusú cukorbeteg csoportjában a stevia hypoglykémiás hatása lelassította a gluconeogenesist (A glükóz szintézise fehérjéből a májban). Egy másik növényi összetétel, a kávébabból nyert klorogénsav szintén lecsökkenti a gluconeogenesist. A steviával édesített kávé dupla csapást mér a vércukor szintre!
A stevia vércukorszintre gyakorolt hatása csak magas vércukorszint esetében mutatható ki! Egészséges embereknél, a normál vércukorszintet nem csökkenti.
A stevia nem csupán egy veszélytelen cukorhelyettesítő szer, hanem egy természetes érzékenyítőanyag is, amely segít fenntartani a normális cukor és inzulinszintet akár cukorbetegségben, akár egészséges embereknél. Mivel a steviakivonat az oxidálódott LDL koleszterint és triglicerideket, és a magas vérnyomást - valamennyi metabolikus kockázati faktort - is csökkenti, nagy lehetőségek rejlenek benne a metabolikus szindróma kezelésében.
A Stevia csökkentheti a vérnyomást
Egy kettős-vak, placebokontrollos vizsgálatban bizonyították, hogy egy éven át, napi háromszoros, 250 mg dózisban szedett steviosid jelentősen és tartósan csökkenti mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomásértékeket enyhe és közepes hipertóniában. Ezt követően egy hosszabb, két éven át tartó vizsgálatban, amelyben a steviosid adagot 1500 mg-ra növelték, újra bizonyítást nyert, hogy a stevia csökkenti a vérnyomást.
A steviosid kezelést jól tolerálták a vizsgálatban résztvevők, mellékhatást nem tapasztaltak, sőt jelentősen javult életminőségük a placebo csoportéval összeevetve. Ezzel szemben a placebo csoport részvevői közül többeknél bal kamrai hipertrófia, a szívizom abnormális megvastagodása alakult ki, amelyet gyakran a magas vérnyomás okoz. A steviosid hatása nem jobb, mint a gyógyszereké, de úgy tűnik, azokéhoz hasonló, és majdnem minden esetben jelentősen csökkentette a vérnyomást. Mint a vércukorszint esetében is, a steviosid csak a magas vérnyomást csökkenti, a normális vérnyomást nem.
A stevia, mint természetes növényi keverék, tehát nem rendelkezik mellékhatásokkal, és jó eredménnyel jelentheti a magas vérnyomás alternatív, illetve kiegészítő terápiáját.
A stevia története
A stevia egy évelő cserje, több mint 200 fajtája az őszirózsák (napraforgó) családjába tartozik és Dél Amerikában őshonos. Évszázadokon át a paraguayi és brazil Guarani törzsek használták levelét, ka'a he'e-nek, édes fűnek nevezték, és yerba maté teájukat, valamint különböző ételeiket édesítették vele. Gyógyszerként is használták, diabétesz, magas vérnyomás és elhízás ellen.
A steviát Európában és Ázsiában a 16. század óta használták, amióta a spanyol konkvisztádorok felfedezték. Az édesítőszerként használt Stevia rebaudiana Bertoni Moises Santiago Bertoni-ról kapta nevét, aki újra felfedezte a steviát és 1899-ben tudományos besorolást adott a növénynek, részletes leírást adva róla. A stevia levél édes ízét adó keverék a steviosid és a rebaudiosid A elegye, melyeket 1931-ben francia kémikusok izoláltak. A második világháború alatt Anglia kutatni kezdte a steviát, mint a nehezen beszerezhető cukor lehetséges alternatíváját. Az 1970-es években Japán a betiltott mesterséges édesítőszer, a szacharin pótlására kezdte használni a steviát. Ma már Japán a második legnagyobb stevia fogyasztó. Japánon kívül Kína, Dél Amerika, India, Dél Korea, Tajvan, Izrael és sok más ország világszerte használja.
A Xylitol: egy édesítőszer, ami jót tesz a fogaknak
A másik cukorpótlószer, aminek jótékony hatása van az egészségre, az egyre növekvő népszerűségű xylitol. A xylitol a gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható természetes anyag, testünkben is természetes úton termelődik a szabályos szénhidrát anyagcsere közben. Egy átlagos felnőtt ember akár 15 gr xylitolt is termel naponta.
A xylitolt cukoralkoholként sorolják be (mint pl. a szorbitolt, a mannitolt, az eritritolt), mivel kémiai összetétele részben a cukorra, részben az alkoholra emlékeztet. Valójában egy szénhidrát, ami úgy néz ki, és az íze is olyan, mint az asztali cukor, 40 %-kal kevesebb kalóriával és gyakorlatilag 0 mellékízzel. Rágógumi, édességek, italok, fogpaszta édesítésére használják és szemcsés formátumban asztali édesítőszerként. Világszerte több mint 35 országban, az USA-t is beleértve, elfogadott a használata az élelmiszerekben, gyógyszerekben és egyéb szájhigiéniai termékekben.
A xylitol megakadályozza a fogszuvasodást
Habár többnyire megelőzhető lenne, a fogszuvasodás az egyik legelterjedtebb krónikus betegség mind a felnőttek, mind a gyermekek körében. A Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint minden ötödik amerikai kezeletlen fogszuvasodásban szenved. 2010-ben durván 108 milliárd dollárt költöttek fogorvosi kezelésekre az USA-ban.
Azáltal, hogy a savképző baktériumoknak táptalajt nyújt a szájban, a cukor ideális feltételeket teremt a fogak romlásához és az ásványi anyagok kioldódásához. A xylitol viszont nem erjed, nem táplálja a savképző szájüregi baktériumokat. Rendszeres használata akár 73 %-ban is elpusztítja a szuvasodást előidéző baktériumokat, különösképpen a Streptococcus mutans nevűt, csökkentve ezáltal a cukor erjedése közben termelődő savak szintjét. A xylitol a nyálelválasztást is fokozza, ami pedig a káros savakat közömbösíteni tudja. Lúgosabb környezet alakul ki, amelyben kevésbé romlékony és lepedékes a fog, nő az ásványi anyag beépülés. A kezeletlen lyukak, különösen a kis romlások megkeményednek és a xylitol hatására csökken az érzékenységük.
Az 1970-es évek elejétől számottevően sok vizsgálat állapította meg, hogy a xylitolos termékek fogyasztása 30-tól 80 %-ot is meghaladó arányban csökkenti a fogszuvasodást. Mi több, a xylitol védőhatása tartós. Egy csaknem 300 gyermeket bevonó vizsgálatban a gyerekek több mint két éven át rendszeresen xylitolos rágógumit rágtak, aztán abbahagyták. Néhányan közülük azt tapasztalták, hogy fogromlásuk a következő öt évben csökkent. A xylitollal édesített rágógumi csökkenti még az anyáról a gyermekre átvitt szuvasodást okozó baktériumokat is!
A legújabb kutatások szerint a nap folyamán sokkal fontosabb a xylitollal való találkozások száma, mint a xylitol mennyisége. Megfontolandó az étkezések utáni xylitolos rágógumi, a xylitollal édesített kávé, vagy tea, a xylitolos fogkrém használata napi 1-2 alkalommal. Számos fogászszövetség javasolja a xylitol használatát a fogászati problémák megelőzésére.
A xylitol jótékony hatása a diabéteszre és a metabolikus szindrómára
Mivel a xylitol lassan ürül ki a gyomorból, és csak kb. 50%-a szívódik fel, hatása a vércukorra és az inzulin kiválasztásra elhanyagolható. A répacukorhoz(GI=65) és a glukózhoz(GI=100) képest jelentősen alacsonyabb a glikémiás indexe (GI=13). A hüvelyesekkel és a tejjel való összehasonlításból is jól jön ki.
Egy nemrégiben, állatokon végzett vizsgálat a xylitol antidiabetikus potenciálját kutatta. A xylitollal etetett állatok glukóztoleranciája kifejezetten jobb volt (vércukorszintjük stabil maradt), súlygyarapodásuk kisebb, táplálékfelvételük (étvágyuk) jóval alacsonyabb volt, mint a cukorral etetett, vagy a kontrollcsoporté. Az ebből és más vizsgálatokból nyert adatok megerősítik, hogy a xylitol ideális alacsony kalóriájú édesítőszer a diabéteszben, a metabolikus szindrómában, az elhízásban és más anyagcserezavarban szenvedő emberek számára.
Természetesen a xylitolt a steviához hasonlóan bárki használhatja, hogy alacsonyan tartsa vércukor- és inzulinszintjét, ezáltal csökkentse a korral együttjáró kockázatokat.
A xylitol segítségével megelőzhetők a fül- és felső légúti fertőzések
A xyitol nemcsak elnyomja az Streptococcus mutans-t, a szuvasodást előidéző baktériumokat, hanem meggátolja a Streptococcus pneumoniae - a középfül fertőzések és orrmelléküreg gyulladások fő okának - kifejlődését is. Egyedülálló szerkezetének köszönhetően a xylitol képes megakadályozni, hogy az S. pneumoniae a szövetekhez tapadjon és baktériumkolóniákat alkosson, ezzel támadhatóvá teszi a baktériumokat.
A klinikai vizsgálatokban a rágógumiban, vagy szörp formájában adott xylitol óvodáskorú gyermekeknél 30-40 %-ban csökkentette a fülfertőzések előfordulását Ez a finom és veszélytelen édesítőszer lehetővé teszi a gyermekkori fülfertőzések megelőzését, ezáltal csökkenti az antibiotikumokra való igényt.
A xylitol mint csonterősítő
Mivel a xylitol az ásványi anyagok fogzománcba való visszaépülését idézi elő, a kutatók ma azt is vizsgálják, hogy képes-e a csontszövet remineralizációjára is. Számos állatkísérlet azt tanúsítja, hogy a xylitol növeli a csontsűrűséget, ígéretes eredmények mutatnak arra, hogy az osteoporosis kezelésében használható lesz.
Összefoglalva
A stevia és a xylitol nemcsak veszélytelen és ízletes, hanem számos, az egészségre jótékony hatással rendelkezik. Mindkét édesítőszer javítja a glukóztoleranciát és csökkenti az inzulinszükségletet, a stevia a magas vérnyomást is csökkenti, a xylitol a fogszuvasodást és a fül fertőzéseit előzi meg, és valószínűleg a csontokat is erősíti.
Forrás:
http://www.tenyek-tevhitek.hu/edes-mint-a-cukor-a-stevia-es-a-xylit-pozitiv-hatasai.htm