A fiatalság titka a Hyaluronsav?
2014. augusztus 30. írta: Berta Csapat

A fiatalság titka a Hyaluronsav?

Találtam egy jó leírást a Hyaluronsavról. Érdemes elolvasni, de jó tudni, hogy van szájon át bevehető formában is!

A fiatalság titka a Hyaluronsav?

Úgy döntöttem, hogy fellebbentem a fátylat a hyaluron sav körül keringő hírek, legendák, reklámok és leírások kaotikus információ halmazáról.
 
Tartalom:

Hyaluronsav

A hyaluronsav nem egy táplálék kiegészítő fantázianeve, és nem is egy hozmetikai hatóanyag! Ugyan olyan része a szervezetünknek, mint a kollagén, az ellasztin, illetve az aminosavak. Egészen pontosan szöveteink egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme. Ez a kis titokzatos sav felelős a szöveteink (csont, porc, bőr, izom) rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért. A hyaluronsav a kötőszövetben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, így biztosítva az adott szerv (pl. bőr) rugalmasságát és feszességét.
 
Mennyisége az újszülöttek kötőszövetében a legnagyobb, termelődése a húszas életévekben csökkenni kezd, ez vezet előbb csak alig észrevehetően, majd egyre rohamosabb mértékben az öregedés jeleinek – izületi fájdalmak, lassúbb és nehezebb mozgás, szabadgyök-képződés, ráncok, pigmentzavarok, megereszkedés - kialakulásához. Ezt a folyamatot megfelelő életformával, táplálkozással, folyadékfogyasztással és étrendkiegészítőkkel lelassíthatjuk, vagy akár vissza is fordíthatjuk.
 
A negyven éves kor a vízválasztó, ugyanis ekkor a hyaluronsav termelődése a felére csökken, hatvan éves korra pedig a bőr hyaluronsav mennyisége 10%-a az eredetinek. Egyértelmű tehát, hogy az öregedés elleni harc egyik fő fegyvere a hyaluronsav szövetekben való megőrzése, illetve a visszajuttatása a szervezetbe.


Mi is pontosan a hyaluronsav?

A Hyaluronsav (HA = Hyaluron Acid) egy fehérje (polielektrolit – egy töltött izomer) amely természetes formájában megtalálható az emberi testben, és a szinoviális ízületi folyadékban, a szívbillentyűkben valamint a szemekben koncentrálódik. A Hyaluronsav a fehérjék glikozaminoglikán családjába tartozik, és a porcok fő alkotóeleme.
 
Szervezetünkben elsődleges feladatát a porcok alkotóelemeként látja el. A porcokban a HA védi szervezetünket a külső fizikai behatásoktól, keni az ízületeket, és védi azokat a krónikus gyulladásoktól (arthritisz). A károsodott szövetek gyógyulását is elősegíti.
 
A HA az immunrendszer működését is elősegíti, mivel antioxidáns, benntartja a vizet szervezetünkben, „kenést” biztosít a szívbillentyűk számára és csökkenti a bakteriális fertőzéseket.
 
Az oxidánsok (szabadgyök-képzők) a nem megfelelő ételek emésztése során keletkeznek; ezek a szabadgyökök károsíthatják belső szerveinket, DNS-ünket és izmainkat, amely az immunrendszer legyengüléséhez vezethet, aminek következtében sérülékenyebbek és a betegségek iránt fogékonyabbak leszünk.
 
A hidratáció kritikus fontosságú az immunrendszer, az izomtömeg növekedés, valamint a C-vitamin és a B-vitaminok felszívódása szempontjából. Végül pedig az egészséges szívműködés megelőzheti a szív-és érrendszeri panaszok kialakulását, és eljuttatja az ásványi anyagokat és vitaminokat az azokat leginkább igénylő területekre.
 
A genetika, a környezet, a táplálkozás és az életforma mind-mind befolyásolják a HA szintet.


Érdemes-e belsőleg pótolni, és vannek-e hiánytünetei?

Akiknek arthritiszük van, fájnak a végtagjaik vagy az izületeik, vagy legyengült az immunrendszerük, azok számára különösen hasznos lehet a HA. A sportolók ízületvédő hatásainak köszönhetően ugyancsak hasznát láthatják, valamint számukra sem elhanyagolható az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
 
A magnézium a HA termelés limitáló tényezője – tehát ha nem áll rendelkezésre kellő mennyiség belőle, akkor a HA-ból is hiányt szenvedhetünk – így a HA szedése során gondoskodjunk a kellő mennyiségű magnézium fogyasztásáról is. A dohányzók gyakran szenvednek HA hiányban, a szintetikus C-vitamin (aszkorbinsav) pedig ugyancsak csökkenti a HA szintet, így a HA szedése során ne vigyük túlzásba a szintetikus C-vitamin fogyasztását.
Nature Min2.jpg
 
Hiánytünetei: a legyengült immunrendszer, bőrallergiára való hajlam, látászavarok, valamint bőrproblémák.

 

Mennyire igaz, hogy külsőleg alkalmazva fiatalítja a bőrt?

A HA-t öregedésgátló hatásának köszönhetően helyi kezelésre és táplálék kiegészítőként fogyasztva egyaránt évek óta használják. A kozmetikai ipar is felfedezte magának ezt a szert az öregedés ellen, és számtalan termékbe teszik bele, még akkor is, ha hatása külsőleg nem számottevő, ugyanis a hyaluronsav is csak akkor igazán hatásos, ha a szervezet maga építi fel azt megfelelő tápanyagokból és a jó minőségű táplálékból.
 
Külsőleg alkalmazva csak a felhám vízháztartását tudjuk vele pozitív irányba befolyásolni, de a kötőszövetét már nem.
 
Újabban a bőr szöveteibe fecskendezve várják tőle az életre szóló fiatalító hatást, de ez az alkalmazási terület még olyannyira gyerekcipőben jár, hogy igazán hosszútávú hatást alátámasztó adatok még nem állnak a rendelkezésünkre. Mindenesetre lényegesen bőr- és szervezet-barátabb megoldás, mint a szilikon injekciók vagy az idegbénítés elvén működő botox.
 HA.jpg
A ráncfeltöltésre használt hyaluronsavat annak idején állati szövetekből vonták ki – hasonlóan, mint a kollagént és az ellasztint. A manapság használt formája koncentrált, biológiailag lebomló, kristálytiszta, természetes alapú gélszerű anyag. Természetes állapotában minden élő szervezetben megtalálható, és egyike azon kevés anyagnak, amelynek szerkezete minden élő szervezetben azonos.
 
Ráncfeltöltéshez a mai napig sok millió kezelésnél használták biztonságosan a világ csaknem minden országában. Több más ráncfeltöltő készítménnyel szemben a ráncfeltöltésekre használt hyaluronsav nem állati eredetű anyag, emiatt kizárt bármely fertőzés átvitele és allergiás reakciókkal sem kell számolnunk. Sajnos manapság elkezdték szintetikus változatát is forgalmazni.
 
A hyaluronsav-készítményt a bőrbe, közvetlenül a ráncok alá fecskendezve alkalmazzák, amely térfogatot pótol, mindeközben pedig természetes módon emeli ki a ráncokat. Megkülönbözteti a többi ráncfeltöltő anyagtól az a mód, ahogyan a bőrben eloszlik, és ahogyan természetes módon képes vízmolekulákat megkötni. Ez utóbbi folyamat hozzájárul a térfogat növeléséhez, és annak folyamatos, hosszú távú fenntartásához is. A hónapok múlásával a hyaluronsav fokozatosan bomlik le a szervezetben, és mindenfajta maradvány visszahagyása nélkül szívódik fel a bőrből.
 
Anekdoták keringenek arról is, hogy a HA még a hajszínt is segít visszaállítani, de kutatásokkal ezt még nem támasztották alá.
 
Véleményem szerint egy kiváló kozmetikai hatóanyag, de ne várjunk tőle csodákat! Elősegíti a hidratációt – persze csak akkor, ha van mit hidratálni, tehát iszunk eleget -, és ezáltal feszesebbnek és teltebbnek tűnik a bőr. Mindenféle méregdrága fecskendezést meg lehetne spórolni azzal, ha már fiatal korunkban tudatosan odafigyelünk az étkezésünkre és a folyadékfogyasztási szokásainkra.
 
Belsőleg való alkalmazását, illetve bizonyos tápanyagokkal való újraépítését jobban pártolom. Persze a legjobb megoldás az lenne, ha a helytelen életformánk miatt nem kezdene el drasztikusan csökkenni a mennyisége a szervezetben - és ez csak rajtunk múlik!
Forrás:
http://antalvali.com/a_fiatalsag_titka_a_hyaluronsav

A bejegyzés trackback címe:

https://bertacsapat.blog.hu/api/trackback/id/tr936649467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása